Spyserver 81.201.61.159:5556 je OFFLINE Připojit se můžete z SDR# nebo SDR Console, mapa serverů

Translate

Přihlášení

Posloucháme

Radio 1

Retro FM Russia

Radost k Vánocům - RSPdx

28.12.2022 22:16 I Jirka

Tak máte někdo nějaký radio vánoční přírůstek? :-) Já jsem si udělal letos radost a koupil na zkoušku RSPdx od SDRPlay. Testuji ho už od Štědrého večera a musím říct, že dojmy jsou velmi pozitivní. Hledal jsem univerzální rádio se slušnými příjmovými vlastnostmi a zdá se, že jsem ho našel v podobě RSPdx: - 3 softwarově (tedy i dálkově přepínatelné) anténní vstupy - Rozsah 0-2 GHz - poctivá bytelná plechová krabička - USB napájení - bandwidth 10 MHz (Perseus max 2)
A příjmově: - pásma pod 30 MHz - srovnával jsem s Perseem a v zásadě jsem nenašel rozdíl. To co hrálo na jednom hrálo i na druhém (RSPdx má speciální HDR mód pro pásma pod 2 MHz, který zapíná dodatečné filtry) - pásmo FM 87,5-108 - srovnával jsem zatím lehce s XDR a detailně s Perseus FM+ (opět jsem nenašel výraznější rozdíl - někde mi přišlo lepší FM+, jinde zase zase RSPdx). FM+ je v podstatě na úrovni XDR - pamatuji, že kdysi jsem je srovnával, XDR mělo jen lehounce navrch v příjmových vlastnostech (pohodlnost ovládání GTK je jiná věc). Ve srovnání s RSPdx se mi obecně se zdálo, že Perseus poskytoval takový uhlazenější audio, ale přisuzoval bych to postprocesingu v softwaru, než rozdílu v příjmových vlastnostech (oboje jsem testoval s originálními softy). - pásmo DAB - srovnával jsem se RTL Stříbřenkou, která je na DAB slušná - opět jsem nenašel rozdíl. Použit Qirx4. Vše jsem se snažil testovat na DX stanicích. Tedy stanice na hranici příjmu a slyšitelnosti. Mám řadu videí s porovnáním vedle sebe se stejnou anténou ve stejný okamžik, musím je ještě zpracovat. Více dále v článku:
3_660_1672262319_sdruno.png
RSPdx

Ještě s tím vyjedu i na kopec. Software SDR Uno se mi také vcelku líbí, umožňuje nastavovat parametry přijímače jako Gain, LNA, Bandwidth, což Perseus neumožňuje, ale ten to také ani nepotřebuje. Ten je udělaný tak že se nezahltí a je stále citlivý. U RSPdx je dobré si s těmi parametry trochu pohrát a zjistit, které jsou nejvhodnější. Na FM je opravdu použitelné celé pásmo 10 MHz, aniž by se stažením gainu musel dělat kompromis ve snížené citlivosti jako na RTL. To mne překvapilo a potěšilo. Tohle Airspy R2 nezvládá. Ten se při 10 MHz Bandwidth zahltí poměrně snadno. Zde jsem měl nasměrováno na své nejbližší silné vysílače a to Ještěd a Jizera/Delta v Ml.Boleslavi -při pásmu 10 MHz byl srovnatelný s Perseem s bandwidth 2MHz. Uvidíme ty srovnání, zda jsem při nich něco nepřehlédl, nepřeslechl. V každém případě to bude můj cestovní přijímač na DX kempy a na dovolenou, kam jsem top přijímače Perseus a Sony XDR moc nechtěl brát.

3_660_1672262319_sdruno.png

RSPdx

3_660_1672262318_rspdx.jpg

RSPdx


Hodnotilo 0 uživatelů

Pro uložení hodnocení 5 je potřeba jej ještě potvrdit
SDR přijímače Počet přečtení: 1119

Jméno:

E-mail:

Komentář:


Antispam: 7 krát deset =

Vyhledávání

Můj bazárek

Sony XDR-F1 HD za výhodnou cenu (PRODÁM: Různé) Ahoj, prodám své druhé záložní Sony XDR F1HD. Ovládání na přijímači a také přes PC (XDR GTK, Konrad) ... Detail inzerátu

Tropopodmínky

Kompletní předpověď nalezente na www.dxinfocentre.com

Poslední komentáře

SDR Connect >>> Jo jo, ale já věřím, že se to teď rozjede. Chápu, že byly k publikaci softu dotlačeni ...
28.08.2023
SDR Connect >>> Oprava - ne SDRPLAY,ale RSP (mimo první verzi 1) ...
20.08.2023
SDR Connect >>> Celkem se mi to líbí, byť tam pár věcí, které bych i v první verzi očekával chybí - n ...
20.08.2023
Airspy Server opět v provozu >>> Zajímavý a povzbudivý instruktážní článek. Antén není nikdy dost a stále se dá vylepš ...
18.09.2022
Rušení od internetu >>> Děkuji za komentář. No tady stále bída... Čekám až zapojí optiku. Snad to bude už brz ...
30.05.2022

Podmínky

Facebook

Youtube kanál

Plné zobrazení I Mobilní verze

(c) dxing.cz 2024

Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas.O cookies Rozumím