Spyserver 81.201.61.159:5556 je OFFLINE Připojit se můžete z SDR# nebo SDR Console, mapa serverů

Translate

Přihlášení

Posloucháme

Radio 1

Retro FM Russia

FMDX kemp Polsko 2019

31.10.2019 22:14 I Jirka

Letošní FMDX camp proběhl v termínu 24.10.-28.10. v polském podhůří Kkonoš, v osadě Kopaniec nedaleko Szklarske Poreby. Lokalita byla dlouho pečlivě vybírána. Kriteria byla jasná. Chtěli jsme se zaměřit na DXing ze severu a pokud možno ze Skandinávie. Hledali jsme tedy lokalitu, kde bude otevřený výhled od západu, přes sever po východ a zastíněný směr na ČR. Zvolená lokalita za hradbou Krkonoš tedy padla do našeho hledáčku. Pár večerů jsme strávili procházením seznam a golgle map. Seznam mapy umožnily díky souřadnicím vytipovat vhodné obce a google mapy zase výběr konkrétního ubytovacího objektu, které se v nich zobrazují. Ukázalo se, že vhodných míst není příliš mnoho a tak se jasným favoritem stla obec Kopaniec, ležící v nadmořské výšce 650 m.n.m. Sám jsem tuto lokalitu nakonec v červenci osobně navštívil a provedl prvotní ověřovací sken pásma, který sliboval netradiční úlovky.

Naše FMDX skupina pravidelně jezdících účastníků je relativně velká (cca 13 lidí) a tak jsme docela bojovali s kapacitou objektů, první ze zamýšlených objektů umožňoval účast jen 6 lidem a to bylo žalostně málo. Chalupa byla ale v pěkném místě, nakonec ale nebylo volno a tak jsem hledali dále a kupodivu hned o pár metrů vedle vybrané chalupy se pronajímá další, s kapacitou deseti lůžek a to už bylo lepší. Našim útočištěm se tedy stala chalupa Panorama pod gwiazdami (web http://panoramapodgwiazdami.pl/Witam.html). Prvních 7 účasnítků přijelo již ve čtvrtek 24.10. odpoledne a v průběhu večera, další dorazili v pátek. Všichni jsme pak vydrželi na místě až do pondělí.

Vzhledem k času příjezdu kolem 17.hodiny jsme se okamžitě pustili do stavby antén. Tonda R. (Mariánské Lázně) s Danem N. (Plzeň) za občasného přispění Lukáše P. (Praha) postavili mohutnou Körner 19.3 na rotátoru. Já (Kněžmost) jsem se pustil do montáže dvou antén Körner 9.2, které jsem rovněž plánoval umístit na rotátor. Do tmy se nám to nepodařilo nikomu a tak jsme pracovali za svitu čelovky. Večer pak ještě dorazil Petr V. (Přerov) a Pavlem F. (Lukavice). Nakonec jsme první večer všichni přijímali přes aktivní rozbočovač na Körner 19.3 a bandscan na FMListu se pomalu začal plnit. Hned tento první večer se nám podařili ty nejvzdálenjěší úlovky za kterými jsme přijeli - Švédsko a Dánsko. Hepburnovy mapay slibovali zlepšené podmínky na víkend. Já jsem si musel v pátek odskočit zpátky na svatbu příbuzných a po mém příjezdu po obědu zpět už na místě byl Přemek P. (Hořátev) a Jan S. aka Radar 24 Lučenec (Ml.Boleslav). Přemek měl plné ruce práce se svou novou anténou Körner 15.11, kterou mu přivezl ze své domácí manufaktury Petr V. I tato anténa byla nakonec umístěna na samostatný stožár. Před chalupou se tedy pěkně rozrostl les antén. Večer pak ještě dorazil Filip H. (Třinec). Páteční podmínky byly o něco slabší než čtvrteční, ale i tak byl pro nás éter doslova neslýchaný. Čeksé stanici byly dramaticky utlumeny. Hrálo toho naprosté minimum. Ani nejsilnější české vysílače neprocházely, jen při natočení směrem na jih se jich pár podařit zachytilo. Tentokrát nám nepřekážely a my se mohly naplno věnovat polskému úteru. Byli jsme někteří jen cca 100 km od domova a pásmo bylo zcela jiné.

V sobotu dopoledne si někteří z nás udělali malou vycházku na nedaleký hřeben Kozia Szyja spojenou se sběrem hub. Bylo znát, že jsme ve vyšší poloze. Hub bylo nakonec docela málo, byly suché a ošlehlé mrazem. I tak jsme ale něco nasbírali a mohli se těšit na výtečný Petrův houbový gulášek. Na zmíněném hřebenu se nachází obrovské kamenné zdi o jejichž původu se toho dodnes příliš nevý. Místy až 5 vysoké zdi jsou tématem pro záhadology. Často jsou spojovány s těžbou zlata, ale i Kelty. Na vrcholu se také nachází soukromá hvězdárna.

Sobota večer byla ve znamení společné grilovačky v režii kempového šéfkuchaře Petra a vrchního topiče Pavla. Výsledkem společného snažení byly výtečné steaky. Tady se ukázalo, jak DX campy nejsou jen o zběsilém honu za stanicemi, ale mají také hluboký společenský a kamarádský rozměr. V průběhu soboty jsme měli z Čech informace o vynikajících tropo podmínách. Naši lokalitě se ale stále vyhýbaly a tak naděje na další skandinávské stanice pomalu uhasínaly. Z hlouby Polska se nám ale stále dařilo tahat slušné úlovky a to na FM, ale i na DAB. Na příjem DAB sloužilo Petrovo vertikální dvojče na rotátoru. 

V neděli jsme trochu pozměnili setup antén a DAB dvojče bylo nahrezno vertikálním FM dvojčetem z Körner 9.2, které přineslo opět řadu nikdy neslyšených stovky km vzdálených stanic. Večer byl opět ve znamení jídla. Došlo na zpracování hub, ze kterých Petr uvařil jeho vyhlášený houbový gulášek na kterém jsme si všichni společně u jednoho stolu pochutnali. Petrovi patří za jeho kulinářské schopnosti velký dík!


Hodnotilo 0 uživatelů

VKV / FM Počet přečtení: 2191

Jméno:

E-mail:

Komentář:


Antispam: 1 krát deset =

Vyhledávání

Můj bazárek

Sony XDR-F1 HD za výhodnou cenu (PRODÁM: Různé) Ahoj, prodám své druhé záložní Sony XDR F1HD. Ovládání na přijímači a také přes PC (XDR GTK, Konrad) ... Detail inzerátu

Tropopodmínky

Kompletní předpověď nalezente na www.dxinfocentre.com

Poslední komentáře

SDR Connect >>> Jo jo, ale já věřím, že se to teď rozjede. Chápu, že byly k publikaci softu dotlačeni ...
28.08.2023
SDR Connect >>> Oprava - ne SDRPLAY,ale RSP (mimo první verzi 1) ...
20.08.2023
SDR Connect >>> Celkem se mi to líbí, byť tam pár věcí, které bych i v první verzi očekával chybí - n ...
20.08.2023
Airspy Server opět v provozu >>> Zajímavý a povzbudivý instruktážní článek. Antén není nikdy dost a stále se dá vylepš ...
18.09.2022
Rušení od internetu >>> Děkuji za komentář. No tady stále bída... Čekám až zapojí optiku. Snad to bude už brz ...
30.05.2022

Podmínky

Facebook

Youtube kanál

Plné zobrazení I Mobilní verze

(c) dxing.cz 2024

Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas.O cookies Rozumím