Spyserver 81.201.61.159:5556 je OFFLINE Připojit se můžete z SDR# nebo SDR Console, mapa serverů

Translate

Přihlášení

Posloucháme

Radio 1

Retro FM Russia

Perseus - měření hladiny šumu

12.03.2017 12:56 I Jirka

Protože jsem majitelem přijímače Perseus zatím krátce, zkoumám a porovnávám příjem s jinými přijímači a kolegy. Pamatoval jsem si, že Karel psal v jendom ze starších čísel časopisu Radio Revue o měření hladiny šumu v jeho přísně utajované lokalitě. Zvolil si referenční kmitočet 1022 kHz. Postupoval jsem tedy stejně. Nejprve jsem zjistil šumovou hladiny bez antény. S-Metr ukazuje 118,4 dBm (v Karlově testu to bylo 117,3 dBm). Na pásmu jsem si vybral podobnou frekvenci, 1110 a 1140, tak aby nebylo ovlivněno signálem nějakých stanic, případně evidentního rušení přicházejícho z určitého směru. Je možné, že bych našel ještě nějaké úsekly s nižší hladinou šumu, ale nechtl jsem se příliš odchýlit od srovnání s Karlovým testem. Důležité je ještě nastavení - šířka filtru 5 kHz a S-Metr RMS (tedy průměr, nikoli peak). S větší šířkou filtru dává S-metr větší hodnoty. 

 

Následně jsem postupně připojoval své antény

Střední vlny 

EWE východ: 108,6 dBm

EWE západ: 104,6 dBm

EWE jih: 113,0 dBm / 116,6 dBm

Krátké vlny

EWE východ: 99,7 dBm

EWE západ: 102,7 dBm

EWE jih: 107,6 dBm

A Karel ve svém testu došel k těmto hodnotám:

114 dBm na longwire resp. 109 dBm před odrušovacími opatřeními (uzěmnění), 96,2 dBm miniwhip, 96,5 longwire na krátkých vlnách, 115,4 hodnota přijímače na Islandu.

Z mého testu tedy vyplývá, že nejlepší a nerušeným lokaloitám blížící se situace byla za použití EWE antény směrované na jih. Rozprostřeného rušení z toho směru přichází asi nejméně. Naopak východ a západ je horší. Západní anténa směřuje do lokality nových domů, situace by tam neměla být o tolik odlišná než u východní EWE, takžte to bude zřejmě nějaké vzdálenější rušení. Naopak východní EWE směřuje do centra obce, odtamtu rušení může přicházet více. EWE antény jsou uzemněny dle své konstrukce. Koaxy vedou v zemi, ale poté po fasádě a přes půdu. Na AM pásma mám ještě starší koax, na FM již používám kvalutní trojnásobně stíněný koax. Zdá se ale, že většina rušení přichází spíše z vnějšku, než z domu. Ve srovnání s mnoha jinými kolegy, však situace u mne není vůbec špatná a pásmo je stále relůativně čisté a vhodné pro poslech velmi vzdálených stanic. Nakonec úlovky středoivlných amerických stanic jsou toho jasným důkazem.

Pokud jde o PC zdroje, vyplatí se je nepodcenit a nekupovat nějaký levný. Levné jsou totiž ošizené na filtrech. Poznal jsem toi, když jsem vyměnil léta používaný zdroj Eurocase za moderní špičkový zdroj Seasonic, jehož pořizovací hodnota přesahovala 2000 kč. Rozdíl před a po výměně můžete vidět na obrázklu.


Hodnotilo 0 uživatelů

SDR přijímače Počet přečtení: 1947

Jméno:

E-mail:

Komentář:


Antispam: 3 krát deset =

Vyhledávání

Můj bazárek

Sony XDR-F1 HD za výhodnou cenu (PRODÁM: Různé) Ahoj, prodám své druhé záložní Sony XDR F1HD. Ovládání na přijímači a také přes PC (XDR GTK, Konrad) ... Detail inzerátu

Tropopodmínky

Kompletní předpověď nalezente na www.dxinfocentre.com

Poslední komentáře

SDR Connect >>> Jo jo, ale já věřím, že se to teď rozjede. Chápu, že byly k publikaci softu dotlačeni ...
28.08.2023
SDR Connect >>> Oprava - ne SDRPLAY,ale RSP (mimo první verzi 1) ...
20.08.2023
SDR Connect >>> Celkem se mi to líbí, byť tam pár věcí, které bych i v první verzi očekával chybí - n ...
20.08.2023
Airspy Server opět v provozu >>> Zajímavý a povzbudivý instruktážní článek. Antén není nikdy dost a stále se dá vylepš ...
18.09.2022
Rušení od internetu >>> Děkuji za komentář. No tady stále bída... Čekám až zapojí optiku. Snad to bude už brz ...
30.05.2022

Podmínky

Facebook

Youtube kanál

Plné zobrazení I Mobilní verze

(c) dxing.cz 2024

Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas.O cookies Rozumím