Spyserver 81.201.61.159:5556 je OFFLINE Připojit se můžete z SDR# nebo SDR Console, mapa serverů

Translate

Přihlášení

Posloucháme

Radio 1

Retro FM Russia

3 antény EWE v zahradě

22.12.2016 22:41 I Jirka

Knížku Antény 1, kterou vydal náš klub jistě zná většina čtenářů tohoto webu. Jedním z příspěvků je článek o EWE anténě v zahradě, já jsem si tuhle anténu během krátké doby natolik oblíbil, že ji mám již ve 3 provedeních. Dlouhá léta jsem na střední vlny použival především oblíbenou anténu miniwhip a na krátké vlny mám pak již 5 let nainstalované invertované V. Mezitím jsem zkoušel řadu  smyčkových antén. Když jsem ale loni na jaře vylezl na půdu a připomněl si, že tam mám dvě kilometrová kluba PK kabelu, řekl jsem si, že by stálo za to vyzkoušet i EWE, kterou tolik chválil VD.

3_246_1489785737_P1100587.JPG
EWE

Výroba EWE antény je poměrně snadná. Stačí k tomu vhodný anténní drát (cca 13,5 metru), v mém případě zmíněné PKčko a balun s poměrem 6:18 (tedy 6 závitů vstupního vynutí a 18 závitů výstupního). Anténa přijímá ze směru, ze kterého je napájena (tzn. kde je připojen koax). Druhý, přes odpor uzemněný, konec antény slouží jako reflektor. Hodnota odporu se v mém případě řídila tím co jsem našel po šuplících, snažil jsem se aby to bylo mezi doporučovanými 800-1500 ohmy. S osazením jiných odporů jsem nelaboroval (možná bych dosáhl ještě lepších vlastností antény).

Hlavním motivem pro stavbu směrové antény byl u mne příjem na středních vlnách. Je to už pár let kdy jsem odhalil kouzlo transatlantického příjmu, který jsem vždy považoval za skutečný top dxing. První EWE jsem proto umístil tak, aby přijímala ze západu. Příjmové vlastnosti mne maximálně překvapily. Bylo hned jasné, že tohle je skvělá anténa. Ve srovnání s miniwhipem bere radikálně méně rušení a je to vlastně má první poctivá směrová anténa na AM pásma. Směrovost se projevila ve srovnání s miniwhipem takovým způsobem, že se např. objevila řada několikawattových anglických stanic, které jsou jinak ztraceny ve změti stanic z celé Evropy. Západní EWE je krásně vytáhla. Také očekávané americké stanice se se svým slaboučkým signálem objevují ráno i v noci v závislosti na příjmových podmínkách. Jsou dny kdy je vidět řada nosných a slyšet někdy slabší, někdy silnější modulace umožňující i srozumitelnou identifikaci stanice.

Bylo jasné, že tuhle anténu potřebuji i na další zajímavé směry. Krátce na to tedy stavím východní EWE s cílem zlepšit příjem z Asie, následuje jižní EWE na slabé italské stanice, balkánské piráty a pokusy s příjmem z Afriky.

Všechny antény jsou svedeny do 4 polohového anténního přepínače (4.anténou je aktuálně invertované V na krátké vlny). Mohu tedy na jedné frekvenci během okamžiku zjistit co z kterého směru přichází. Je to řešení, které mi velice vyhovuje. Jistou nevýhodou instalace EWE antény jsou dva body styku se zemí, u třech antén celkem 6 kovových zemnících kolíků na zahradě. Vzhledově to problém není, antény nejsou proti zeleni v podstatě vidět, při sekání a pohybu, ale překáží. V budoucnu chci otestovat svedení všech paprskově instalovaných antén do jednoho zemnícího bodu a dva body tak ušetřit. Jak se to ale podepíše na příjmových vlastnostech nevím.

Pokud jde o čistotu signálu, nízkou hladinu šumu, tak nejlépe je na tom asi jižní EWE. V podvečer se na ní objevují balkánští piráti a večer pseudooficiální italské stanice. Příjem vzdálenějších stanic z Afriky se mi zatím nepodařil, ale ještě jsem se na něj podrobně nezaměřoval. Ze zkušeností s příjmem severoamerických stanic vím, že klíčem k úspěchu je pravidelnost. Každý den ve stejný čas na stejné frekvenci, teprve pak se začnou dít divy! Východní EWE je opět velmi směrová, Čína na 1521 v podvečer burácí, dočkal jsem se ale také Číny na 1377. Naopak Indie, jihovýchodní Asie na tuto anténu příliš nechodí (potřeboval bych ještě jednu mezi J a V směrem...).  

Směrové účinky antén dokládám na následujícím videu, kde postupně přepínám mezi východní a západní EWE na frekvenci 1458 kHz - Lyca Radio a R.Romania.


Jak jsem se zmiňoval, u EWE antén mi jde především o příjem středních vln, tam je potřeba separace různých směrů. Na krátké vlny mám všesměrové invertované V. Ale ani na krátkých vlnách EWE nikterak nezaostávají. Směrovost zde není tak výrazná, ale existuje, dá se díky ní odhalit ze kterého směru signál přichází. Síla signálu je ve správném směru srovnatelná s invertovaným V.   Pokud máte místo na zahradě (a není ho potřeba moc), EWE anténu alespoň ve dvou provedeních vám opravdu doporučuji. Rozšíří se vám obzory a možnosti příjmu.

3_246_1489785737_P1100587.JPG

EWE


Hodnotilo 0 uživatelů

Antény Počet přečtení: 3287

Jméno:

E-mail:

Komentář:


Antispam: 2 krát deset =

Vyhledávání

Můj bazárek

Sony XDR-F1 HD za výhodnou cenu (PRODÁM: Různé) Ahoj, prodám své druhé záložní Sony XDR F1HD. Ovládání na přijímači a také přes PC (XDR GTK, Konrad) ... Detail inzerátu

Tropopodmínky

Kompletní předpověď nalezente na www.dxinfocentre.com

Poslední komentáře

SDR Connect >>> Jo jo, ale já věřím, že se to teď rozjede. Chápu, že byly k publikaci softu dotlačeni ...
28.08.2023
SDR Connect >>> Oprava - ne SDRPLAY,ale RSP (mimo první verzi 1) ...
20.08.2023
SDR Connect >>> Celkem se mi to líbí, byť tam pár věcí, které bych i v první verzi očekával chybí - n ...
20.08.2023
Airspy Server opět v provozu >>> Zajímavý a povzbudivý instruktážní článek. Antén není nikdy dost a stále se dá vylepš ...
18.09.2022
Rušení od internetu >>> Děkuji za komentář. No tady stále bída... Čekám až zapojí optiku. Snad to bude už brz ...
30.05.2022

Podmínky

Facebook

Youtube kanál

Plné zobrazení I Mobilní verze

(c) dxing.cz 2024

Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas.O cookies Rozumím