Spyserver 81.201.61.159:5556 je OFFLINE Připojit se můžete z SDR# nebo SDR Console, mapa serverů

Translate

Přihlášení

Posloucháme

Radio 1

Retro FM Russia

FMDX - aktuální situace v mém QTH

26.08.2019 22:04 I Jirka

Během letošního léta jsem se zase začal trochu více věnovat FM Dxingu. Ne, že bych jej předchozí měsíce zcela zavrhl, ale nevěnoval jsem se mu zkrátka tolik. K reaktivaci FM došlo především díky znovuvztyčení antény Körner 15.11 a celkově předělání venkovního rozložení anténní soustavy.

3_460_1566849938_P1220284.JPG
FMDX antény

Nový stožár i antény

Velký 10 metrový stožár s nepohodlným kotvením jsem nahradil zatím nižším nekotveným jen 5 metrovým stožárem uchyceným ke krovu zahradního domku. Vzhledem k výšce jej mohu obsluhovat přímo ze střechy domku. Ta je záměrně provedena z asfaltových pásů, neboť jsem se chtěl vyvarovat problémům s plechovou střechou v souvislosti s anténami jdoucími nad ní. Kdyby toto rozhodnutí nepadlo, pravděpodobně bych si situaci s anténami na zahradě velice zkomplikoval. Neboť jak je známo, efektivní výška antény je dána výškou nad zemí, a nebo nad vodivou střechou. Na rotátoru se tedy opět v horizontální polarizaci točí špičková 15ti prvková anténa švédského návrháře Petra Körnera. Na stejném rotátoru je na nevodivé tyči opět umístěna vertikální SWY-5. Ačkoli je SWY-5 slušná anténa, rezervy na V-polarizaci tady samozřejmě jsou a proto vztyčím ještě jeden stožárek s rotátorem a na tom bude dvojče antén Körner 9.2, které jsem pro tyto a portable účely vyráběl loni v zimě. Fantastické úlovky z Itálie, které předvádí kolega Petr Vozár se mi tady asi nepodaří, jistě se ale řady nových úlovků dočkám. Na příští rok a možná už v zimě se však rozjede můj nový projekt a to stavba sklopno-výsuvného a doufám dodatečně nekotveného hliníkového stožáru. V hrubých rysech už to mám v hlavě naprojektované.

XDR stále kraluje

Pokud jde o přijímače, tak jasnou vlajkovou lodí je přijímač Sony XDR-F1HD. Mnohokrát jsem se přesvědčil, že i přes ještě modernější SDR přijímače nic lepšího neexistuje. Je to jednak skvělými vlastnostmi DSP tuneru, který ze šumu vytěží naprosté maximum a pak rovněž skvělý ovládací software od polského DXera a vývojáře Konrada Kosmatky. Ačkoli je cena přijímače vysoká, jeho koupě se vážnému zájemci o špičkový DXing mnohokráte vrátí krásnými zážitky u rádia. V těsném závěsu za tímto přijímač je Perseus FM+, který je příjmově nepatrně horší a lze jej bohužel ovládat jen originálním softwarem od Microtelecomu. Ten není špatný, ale neumožňuje se tak rychle pohybovat po pásmu a měnit nastavení přijímače. Je to více práce s myší, kdežto XDR umožňuje vše ovládat z klávesnice.

Kam s nimi?

Jinak přemýšlím co dělat se svými klasickými tunery. Zda to vůbec má cenu ještě držet doma. Je evidentní, že se k nim pokud jde o DXing už nikdy nevrátím. Občas je pustím jen pro poslech a nebo abych se přesvědčil, že nová technika je opravdu tak dobrá. Klasické tunery mám doma celkem 3 a to Marantz ST-50, Technics ST-S505 a Sony ST-S311. Všechny tyto tunery mají přepínání IF filtrů. Do všech jsem v době jejich DX provozu osadil patice. Marantz disponuje dokonce 6 IF filtry, na DXing byl tedy špička. Marantz a Sony mají RDS, Sony má dokonce dva anténní vstupy (nikdy jsem je nevyužil, mám anténní přepínače).. Marantz a Technics jsou slušně citlivá rádia s dobrou selektivitou. Na Marantz jsem nalovil asi 70% svého bandscanu, tj. něco přes 500 stanic. Má velká tlačítka, dobře se ovládá. Sony má zase otočné ladící kolečko. Všechny tunery šlo připojit na RDS manažer, abych měl k dispozici PI kód. A co s krabičkou s MF filtry…? Mám jich také slušnou sbírku. Tehdy jsem začínal s 110kami, poté přišly 80 kHz a pak 53 kHz a dokonce i 30 kHz. Některé jsem objednával na e-bay a přišly z Izraele. Dnes už je to vše nepotřebné a asi to držím jen kvůli určité citové vazbě. Dnes to možná využije sběratel vintage techniky, či hudební fanda, který se nespokojí s aktuálně produkovaným spotřebním brakem a raději si postaví klasickou komponentní sestavičku. Pro DXera, už ale zmíněná zařízení asi nemají smysl. Kdo chce, ten stále ještě sežene XDR, a kdo se zabývá nejen FM, sáhne po SDR. Vše to jsou nepoměrně menší zařízení, které zaberou méně místa na stole a dosahují mnohem lepším výsledků. On takový posun v technice si vyžaduje i dnešní DXing. S tunery i anténami, které se používaly dříve zkrátka DXing již dělat nelze. Stanice jsou na pásmu jedna vedle druhé a tak potřebujete mnohem selektivnější přijímač, než tomu bylo dříve. A de facto pracujeme na úrovni filtrů užších než těch zmíněných 50 kHz. A totožné to je s anténami. Dřívější antény mívaly předozadní poměr nějakých 10-20 dB, tehdy takové potlačení signálu zezadu stačilo. Dnes pracujeme s anténami s potlačením zadního příjmu mezi 30-40 dB. Stále to jsou Yaginy, ale úzkostlivě optimalizované právě na tento parametr. Kdo nepřešel se svou anténní a přijímací technikou o level výše, s DXingem zkrátka skončil. Potkalo to bohužel i některé kolegy z klubu, kteří tak na DXing zanevřeli. Nepoodhalili roušku tajemství dnešní techniky, její význam jim zůstal skryt a žijí v tom, že pásmo je tak zasekané, že rušící vysílače jsou tak blízko, že je lepší se v tom lepším případě soustředit na jiná pásma a v tom horším si koupit internetové rádio, které už vůbec nesouvisí s podstatou dálkového příjmu.

Věřím, že jako čtenáři našeho portálu patříte k té stále nadšené skupině lovců na všech vlnách a stále pracujete na zdokonalení svého vybavení a zachytáváte nejmodernější trendy v této oblasti.

3_460_1566849938_P1220284.JPG

FMDX antény

3_460_1566849937_P1220279.JPG

FMDX antény

3_460_1566849937_P1220280.JPG

FMDX antény


Hodnotilo 0 uživatelů

VKV / FM Počet přečtení: 13695

Jméno:

E-mail:

Komentář:


Antispam: 1 krát deset =

Vložil: Jirka

Zdravím Dane. Déky za dotaz. Protože tvůj dotaz je poměrně obsáhlý, nejraději bych na něj odpověděl článkem. To ale zabere nějaký čas, než se k tomu dostanu, tak prosím o strpení :-) V každém případě na vše ti tád odpovím. Kdyžtak mail je jirka@dxing.cz a nebo sleduj info zde na webu:)

19.05.2022
Vložil: neregistrovaný uživatel (Dan)

Dobrý den,

věnuji se amatérsky FM DXingu a rád bych se zeptal hlavně na možnost koupě nebo výroby antén pro FM, popřípadě se podělil o zkušenosti.
Používám hifi tuner napojený na autobaterii.
Aktuálně mám sedmiprvek což sice není špatné, ale rád bych zkusil silnější anténu.
Taky by mně zajímala metodika jak vlastně vlny lovit.
Bydlím v údolí Brněnské přehrady takže lovit jezdím na okolní kopce, nastavím anténu do azimutu  projíždím od 88,5 do 108,0 což zabere tři hodiny.
Další výjezd je o 30° pootočený a takhle během 12 návštěv zmapuji celou lokalitu.
Přestože většina stanic se opakuje přijde mi to málo efektivní a zábavné, proto uvažuji o změně metody, například že bych si vypsal nějaké vzdálené vysílače a šel je lovit cíleně.
Další velký problém je, že chytám zhruba polovinu stanic ze zadního směru. Jednak to ruší, a taky to zdržuje.
S pozdravem
Dan
24.04.2022

Vyhledávání

Můj bazárek

Sony XDR-F1 HD za výhodnou cenu (PRODÁM: Různé) Ahoj, prodám své druhé záložní Sony XDR F1HD. Ovládání na přijímači a také přes PC (XDR GTK, Konrad) ... Detail inzerátu

Tropopodmínky

Kompletní předpověď nalezente na www.dxinfocentre.com

Poslední komentáře

SDR Connect >>> Jo jo, ale já věřím, že se to teď rozjede. Chápu, že byly k publikaci softu dotlačeni ...
28.08.2023
SDR Connect >>> Oprava - ne SDRPLAY,ale RSP (mimo první verzi 1) ...
20.08.2023
SDR Connect >>> Celkem se mi to líbí, byť tam pár věcí, které bych i v první verzi očekával chybí - n ...
20.08.2023
Airspy Server opět v provozu >>> Zajímavý a povzbudivý instruktážní článek. Antén není nikdy dost a stále se dá vylepš ...
18.09.2022
Rušení od internetu >>> Děkuji za komentář. No tady stále bída... Čekám až zapojí optiku. Snad to bude už brz ...
30.05.2022

Podmínky

Facebook

Youtube kanál

Plné zobrazení I Mobilní verze

(c) dxing.cz 2024

Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas.O cookies Rozumím