Spyserver 81.201.61.159:5556 je OFFLINE Připojit se můžete z SDR# nebo SDR Console, mapa serverů

Translate

Přihlášení

Posloucháme

Radio 1

Retro FM Russia

American Morning

14.10.2016 20:11 I Jirka

Včerejší ranní chvilka u rádia naznačila, že sezona transatlantických signálů je tady a vyplatí se každé ráno sledovat středovlnné americké kmitočty. Ráno to dělám tak, že aspoň na minutku pustím Icom R75, projedu nejznámější kanály a zjistím, zda jsou podmínky. Ve středu jsem slyšel zřejmě kubánské radio Rebelde na 1620, ostatní kanály nic nepřinesly, tak jsem rádio vypnul a šel do práce. Ve čtvrtek jsem to opět zkusil, na 1510 byl zřejmě WMEX z Bostonu s výkonem 50 kW, signál byl slabý, ale byla zřetelná a občas srozumitelná modulace. Hned jsem tedy zapnul notebook s SDR Sharp a Airspy+Spyverter. Byl jsem zvědavý, jak se takovéto ultra DXy projeví na spektru a zda je opravdu má SDR přijímací sestava srovnatelná s referenčním klasickým přijímačem. Odpověď byla vzápětí hned jasná.

Ano je! A co více viděl jsem signály na spoustě desítkových kmitočtů i když modulace třeba ještě nebyla zřetelná a tedy na Icomu bych to vůbec nezaznamenal. Byla to samozřejmě také příležitost srovnat miniwhip, který jsem doposud používal a EWE anténu. Tu mám na zahradě teprve měsíc a je směrovaná na západ, právě kvůli signálům ze Severní Ameriky a Anglie. Srovnání po přepnutí antén dokládám na snímku obrazovky ze Sharpu, na něm jsem vyznačil signály na desítkových kanálech. V horní části je anténa EWE, ve spodní je miniwhip. Je opět evidentní, že anténa ponese své ovoce. Signály na desítkových kmitočtech jsou jasně zřetelnější a pásmo je tišší. Absolutní síla signálu je většinou větší na miniwhipu, ale SNR hovoří jednoznačně pro EWE.

Také každý večer mne EWE přesvědčuje, že na západ táhne opravdu slušně. Radost mi v týdnu udělalo křesťanské komunitní rádio Flame CCR z britského Willastonu, které uvádí výkon pouhých 70 Wattů! Skvělou vlastností SDR je možnost vytvoření konzervy, a tak i když mám ráno minimálně času, mohu si poslech užít v klidu večer. Díky tomu jsem také objevil silnou stanici na 1560 kHz s křesťanským programem. Pohled do seznamu KOJE napovídá, že se s největší pravděpodobností jedná o stanici WFME FamilyRadio z New Yorku s výkonem 50 kW.

Úryvek z tohoto kmitočtu si můžete poslechnout v následující zvukové ukázce:


Příjem WFME Family radio z New Yorku v Českém ráji

Doma už mám vyrobenou druhou EWE anténu, která bude směrována opačným směrem, tedy na Asii. Shrnu-li to, tak na AM pásma tedy nyní používám Miniwhip, Invertované V a západní EWE, přibude východní EWE. Vše jde přes dálkově ovládaný anténní přepínač, který mi vyrobil jeden moc šikovný kolega.

Tady je záznam plochy programu SDR Sharp:


WFME Family Radio New York in Central Bohemia. Receiver Airspy+SpyVerter, EWE West antenna. On video played from stored IQ file.

Ještě bych zmínil jednu zajímavost. Byl jsem zvyklý na Icomu ladit AM stanice vždy v USB, protože příjem byl srozumitelnější než na klasické AM. Nyní na SDR, ale ladím BC stanice normálně v AM a se srozumitelností není vůbec žádný problém, naopak je lepší než při přepnutí na SSB. Přínosem SDR Sharpu jsou také variabilní výřezové (notch) a postranní (asymetrické) filtry. Ty s oblibou využívám v blízkosti velmi silných stanic, bez nutnosti odlaďovat kmitočet.

Úlovky středovlnných stanic ze Severní a Jižní Ameriky jsem vždy považoval za top dxing. Léta jsem neměl vhodný přijímač a proháněl jen Sony 7600G, věnoval jsem se především FM Dxingu. Před cca 7 lety jsem si pořídil Icom R75 a konečně se začaly objevovat vytoužené vzdálené signály. Zadarmo to ale také nebylo, je potřeba denně zkoušet, zda jsou podmínky nebo ne, někdy neslyšíte nic, jindy jsou tyto vzdálené stanice krásně srozumitelné, až se člověk diví. Přijímací sestavu Airspy + Up convertor Spyverter mám necelý rok, zatím jsem sklízel ovoce jen na vyšších pásmech, poslední týdny jsem zabrousil ale i níže a nestačím se divit. Cena tohoto přijímače je totiž třetinová proti novému Icom R75, méně jak poloviční proti Eladu FDM-S2 a 4 x menší než je cena Persea. Příjmové vlastnosti mohu srovnávat jen s Icomem a zde je to naprosto srovnatelný protivník, a díky funkcionalitě SDR je jeho užitná hodnota ještě podstatně vyšší. Chcete-li tedy velmi slušný přijímač za dobrou cenu, velmi rád jej mohu doporučit. Nezapomeňte však, že k úspěchu je potřeba pravidelná systematická práce na pásmu, kvalitní anténa a rozumná hladina rušení, k terá je dnes bohužel mnohdy limitujícím faktorem.


Hodnotilo 0 uživatelů

Pro uložení hodnocení 2 je potřeba jej ještě potvrdit
Střední vlny / AM Počet přečtení: 36042

Jméno:

E-mail:

Komentář:


Antispam: 5 krát deset =

Vyhledávání

Můj bazárek

Sony XDR-F1 HD za výhodnou cenu (PRODÁM: Různé) Ahoj, prodám své druhé záložní Sony XDR F1HD. Ovládání na přijímači a také přes PC (XDR GTK, Konrad) ... Detail inzerátu

Tropopodmínky

Kompletní předpověď nalezente na www.dxinfocentre.com

Poslední komentáře

SDR Connect >>> Jo jo, ale já věřím, že se to teď rozjede. Chápu, že byly k publikaci softu dotlačeni ...
28.08.2023
SDR Connect >>> Oprava - ne SDRPLAY,ale RSP (mimo první verzi 1) ...
20.08.2023
SDR Connect >>> Celkem se mi to líbí, byť tam pár věcí, které bych i v první verzi očekával chybí - n ...
20.08.2023
Airspy Server opět v provozu >>> Zajímavý a povzbudivý instruktážní článek. Antén není nikdy dost a stále se dá vylepš ...
18.09.2022
Rušení od internetu >>> Děkuji za komentář. No tady stále bída... Čekám až zapojí optiku. Snad to bude už brz ...
30.05.2022

Podmínky

Facebook

Youtube kanál

Plné zobrazení I Mobilní verze

(c) dxing.cz 2024

Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas.O cookies Rozumím