Spyserver 81.201.61.159:5556 je OFFLINE Připojit se můžete z SDR# nebo SDR Console, mapa serverů

Translate

Přihlášení

Posloucháme

Radio 1

Retro FM Russia

Rušení od internetu - řešení

21.01.2024 23:39 I Jirka

Ahoj, již mnohokrát v minulosti jsem psal, že mám problém s rušením od mého vlastního internetu. Je to již několikaletý problém, který se projevoval napříč VHF pásmy od nějakých 60 MHz do 200 MHz. Rušení se projevovalo množstvím nosných viditelných na spektru. Aktusticky se jednalo o pískání. V pásmu FM to dxing nijak výrazně neomezovalo, v pásmech služeb to ale byl výrazný problém. Šířka pásma takových stanic je výrazně užší než běžných stanic na FM, takže na spektru se pak signál služeb ztrácel mezi stovkami nosných. Samozřejmě kromě stížené vizuální orientace nebylo možné vyjma velmi silných služeb ani efektivní skenování. Zkrátka to byl bordel kvůli kterému jsem doma zrušil diskony, protože jsem cítil vyloženě nechuť se tou spletí neužitečných hvizdů prodírat. 

3_683_1705876728_qrm.png
rušení od internetu - před a po

Ten problém se datoval zhruba k době, kdy jsem vyměnil stařičký 2.4 GHz Airlive za modernější zařízení Ubiquti Airgrid 5GHz. Což je zařízení podporované komunitní sítí MH2net. Internet z tohoto APčka byl následně rozbočen 16 portovým kovovým switchem Asus k jednotlivým spotřebičům (počítače, TV, satelit, Wi-Fi router atd.). Všechna ta síťová zařízení měla limit 100 Mbit. Mnoho testů jsem provedl, abych se vždy přesvědčil, že pomůže jen úplné vypnutí switche a APčka od elektrické sítě. To rušení produkoval dokonce jen jeden jediný kabel vedoucí do switche. Dostal jsem různá doporučení, mezi to hlavní patřilo vyměnit všechny UTP kabely za stíněné FTP. Ano, v době výstavby domu jsem šetřil a použil obyčejné nestíněné UTPčko v délce asi 300 metrů... Tím byl protakný celý dům.

Nově jsem tedy pořídil FTP kabel Solarix SXKD-5E-FTP-PVC, kvalitní stíněný kabel, samozřejmě včetně stíněný konektorů a keystone zásuvek (díky Dane!). Potřeby v domě jsou nyní trochu jiné, než při stavbě domu, takže jsem z trubek vytahal UTPčka jen v místech, kde se internet opravdu používá. Ostatní vyměním možná časem. Takže přišel den D a já začal všechny ty kabely měnit. Práce to nebyla nic moc, ale nakonec se mi podařilo všechny používané, za pomocí vytahování starých kabelů, protáhnout. Dnes bych tam dal trubku o dvojnásonbém průměru:-) Prioritou tedy bylo všechny ty kabely zase rozchodit, nakrimpovat konektory. V posledních letech jsem FTP/UTP kabely používal na ovládání rotátorů a anténních smyček. Takže jsem je všechny byl zvyklý zapojovat prostě elektricky, tak aby byl kontakt na druhém konci, žádná věda. Stejně (blbě) jsem zapojil i ty nové FTP kabely. Barvičky pěkně, aby se mi to dobře dělalo a abych si to pamatoval zpaměti. Chyba lávky. Ačkoli všechny kabely byly elektricky funkční, tak internet na nich nefungoval. Proházel jsem totiž mezi sebou křížené páry a internet nefungoval. Trvalo dlouho, než mi to doteklo :-) špatným propojením křížených párů totiž nejspíše vzniká interference mezi vodiči a kabel pak nefunguje a dost možná vyzařuje více bordelu ven... No nejsem síťař a naposledy jsem to dělal před 12 lety. Ale podařilo se to. Takže běžím k rádiu jak se to projevilo. Neměl jsem velká očekávání a to se potvrdilo. De facto se nic nezměnilo. Rušení stále stejné... Vyhozený peníze a dva dny práce? No kabel tam už je... jedeme dál. Byl to základ.

A přišly Vánoce 2023 a s nimi hned druhý den výpadek internetu. Píši kolegům z MH2netu, co se děje, že na Vánoce se to nehodí. Informace však byla takové, že žádný výpadek na síti sdružení není a problém bude nejspíše u mne. Provedl jsem tedy několik testů a skutečně vše ukazovalo na závadu zařízení. Úplně mne to nemrzelo, naopak to totiž byla příležitost vyhodit Airgrid do věčných lovišť, neboť právě jemu jsem primárně připisoval rušení. Naštěstí máme mezi DX kolegy ochotné a zkušené lidi také co se internetu týká. Hned jsem psal Kubovi Melínovi, že mi odešlo zařízení a co by aktuálně doporučil jako nerušící AP (už jsme to v minulosti spolu párkrát řešili). Kuba stejně jako dříve zmiňoval zařízení Ubiquiti Rocket AC PTP (resp. nově Prism), které používají jako páteřní spoje na svých sítích a kvalitní velkou anténu Jirous. A měl jsem velké štěstí, toto zařízení bylo zrovna jako bazarové za zlomkovou cenu k dispozici, sundané ze spoje v kompletu s anténou. Vyzvednul jsem si ho u Kuby na chalupě a druhý den jej zapojil doma a ve spolupráci s kolegy z MH2netu jej i nastavil. A výsledek? Pekelně rychly internet a hlavně pokleslo rušení! Odhadem tak o 40%? Tedy zlepšení, ale nepříjemné rušení bylo stále přítomno. Tady je důležité zmínit jeden detail. Zařízení umí 1 Gbit (proti 100 Mbit zmíněných výše). Tak si říkám, bude to chtít změnit i další síťové prvky na 1 Gbit. Takže jsem objednal nový 1 Gbit router TP-Link SG 116. Kovový 16 portový router, jehož led indikují barevně běh portů na 1 Gbit nebo 100 Mbit. Vyměnil jsem ještě i zbylé dva 4 portové plastové switche v pracovně a v obýváku za kovové TP-Llink SG-105. A pozor, kontrola spektra a rušení poprvé opravdu velmi významně pokleslo. Proti původnímu obrázku je rušení z více jak 90% zcela pryč! A to se stalo až poté co celá síť, byť se stíněnými prvky, přešla na 1 Gbit komunikaci!

Takže long story short. Pokud máte problém s rušením na VHF od internetu, mne zafungovalo toto řešení:

- předchod ze 100 Mbit na 1 Gbit včetně stíněných FTP kabelů, kvalitního AP Ubiqueit Rocket AC PTP a stíněných switchů TP Link. Pokud by jedno z těchto zařízení nesplňovalo 1 Gbit specifikaci, celá síť běžela na 100 Mbit a rušení bylo přítomno. Vyměnit samotné kabely za FTP nepomůže, stejně tak nepomůže vyměnit jen část prvků.

Toho mého vlastního rušení nyní příliš na VHF neostalo. Přesto chci vybavit ještě všechny kabely nacvakávacími ferity znčky Fair-Rite materiál 31. Nacvakávací proto, že na VHF stačí jen 2 otočky a nebo zdvojit jádra a impedance pro odrušení bude kolem 1000 ohmů v předmětném pásmu. Kupovat velký Toroid 240-31 mi v tomto případě přijde zbytečné, ten je vhodný pro HF pásma, kde se jím dá obtočit mnoho závitů.

Takže vlastní rušení vyřešeno a hned den na to jsem objevil v azimutu 180° další silné rušení. Nebylo moje a bez intervence v rušícím domě s ním nic nezmohu. Toto rušení nyní monitoruji a ještě o něm později napíši podrobněji.

3_683_1705876728_qrm.png

rušení od internetu - před a po


Hodnotilo 1 uživatelů

VKV / FM Počet přečtení: 641

Jméno:

E-mail:

Komentář:


Antispam: 5 krát deset =

Vyhledávání

Můj bazárek

Sony XDR-F1 HD za výhodnou cenu (PRODÁM: Různé) Ahoj, prodám své druhé záložní Sony XDR F1HD. Ovládání na přijímači a také přes PC (XDR GTK, Konrad) ... Detail inzerátu

Tropopodmínky

Kompletní předpověď nalezente na www.dxinfocentre.com

Poslední komentáře

SDR Connect >>> Jo jo, ale já věřím, že se to teď rozjede. Chápu, že byly k publikaci softu dotlačeni ...
28.08.2023
SDR Connect >>> Oprava - ne SDRPLAY,ale RSP (mimo první verzi 1) ...
20.08.2023
SDR Connect >>> Celkem se mi to líbí, byť tam pár věcí, které bych i v první verzi očekával chybí - n ...
20.08.2023
Airspy Server opět v provozu >>> Zajímavý a povzbudivý instruktážní článek. Antén není nikdy dost a stále se dá vylepš ...
18.09.2022
Rušení od internetu >>> Děkuji za komentář. No tady stále bída... Čekám až zapojí optiku. Snad to bude už brz ...
30.05.2022

Podmínky

Facebook

Youtube kanál

Plné zobrazení I Mobilní verze

(c) dxing.cz 2024

Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas.O cookies Rozumím